Simptomele și tratamentul prostatitei

Prostatita este o boală urologică neplăcută, a cărei probabilitate la bărbați crește direct proporțional cu vârsta lor.

Prostată normală și inflamată (prostatita)

Conform statisticilor medicale, aproape jumătate din populația masculină după 50 de ani suferă de o formă de prostatită.

Cu cât tratamentul corect al prostatitei este diagnosticat și prescris mai devreme, cu atât recuperarea va fi mai completă și mai rapidă.

Definiția și cauzele prostatitei

Prostatita este o boală inflamatorie a prostatei masculine, care este un organ glandular mic, foarte specific, situat lângă uretra și vezica urinară.Principalele funcții ale prostatei sunt de a controla urinarea unui bărbat și de a produce un secret care face parte din materialul seminal. Problemele legate de prostatita și tratamentul au fost tratate în secolele trecute.

În funcție de cauzele bolii, se disting prostatita acută, prostatita cronică nebacteriană și prostatita cronică infecțioasă. În conformitate cu diferitele forme ale bolii, vor fi prescrise diferite metode de tratament pentru diferite tipuri de prostatita.

Prostatita acută apare de obicei la bărbați tineri și este cel mai adesea infecțioasă. Din uretră, infecția pătrunde în glanda prostatică a unui bărbat prin vasele de sânge sau prin sistemul limfatic, unde se dezvoltă un proces inflamator acut. Dacă în acest moment nu consultați un medic și nu tratați boala, atunci într-o perioadă scurtă de timp va fi deja cronică, în care există o încălcare a structurii, funcțiilor țesuturilor și celulelor prostatei, care poate duce la consecințe ireversibile.

Procesele inflamatorii ale prostatei pot cauza și menține timp îndelungat și factori neinfecțioși. Locul principal printre ele este ocupat de spasmul cronic al uretrei, care duce la refluxul involuntar de urină în prostată, provocând inflamația acesteia din urmă.

Există multe motive pentru această boală, unele dintre ele trebuie menționate:

Stresul și suprasolicitarea în viața unui bărbat provoacă dezvoltarea prostatitei
 • tot felul de infecții transmise prin actul sexual: ureaplasmă, herpes, E. coli, chlamydia, citomegalovirus, Trichomonas etc. ;
 • viață sexuală de proastă calitate: prelungire insuficientă, artificială a actului sexual etc. ;
 • congestie în organele pelvine și în prostata unui bărbat;
 • supraponderal, stil de viață inactiv;
 • situații stresante, diverse suprasolicitari;
 • insuficiență a sistemului imunitar;
 • hipotermie generală a corpului;
 • dezechilibru hormonal;
 • lipsa oligoelementelor și vitaminelor esențiale în corpul unui bărbat;
 • bautura si fumatul etc.

Tratamentul rapid și eficient pentru prostatita poate fi asigurat doar de un urolog cu experiență. Strict vorbind, prostatita cronică și acută poate apărea la orice vârstă. La bărbații în vârstă, inflamația glandei prostatei într-o formă cronică este cea mai frecventă.

Simptome în tratamentul prostatitei la bărbați, metode de diagnostic

Simptomele inflamației acute și cronice a glandei prostatei la bărbați se manifestă oarecum diferit. Stadiul acut al bolii se caracterizează prin simptome locale și generale:

Stadiul acut al prostatitei se manifestă ca o temperatură ridicată a corpului
 1. stare generală de rău.
 2. oboseală.
 3. Temperatura ridicată a corpului - până la 40 de grade.
 4. Frisoane, febră.
 5. Slăbiciune.
 6. Durere de cap.
 7. Nevoia frecventă de a urina, durere în timpul procesului în sine.
 8. Un flux slab de urină sau absența sa completă, tk. prostata poate comprima uretra.
 9. Durere acută în perineu de intensitate variabilă, în regiunile inghinale, în abdomenul inferior - în funcție de localizarea focarului de inflamație în prostată în raport cu rect, colul vezicii urinare, uretra.
 10. Mecanismul de erecție este temporar perturbat, scăderea generală a potenței.
 11. Există o stare mentală complexă a unui bărbat.

Numai după ce simptomele prostatitei acute sunt stabilite cu exactitate, urologul va putea prescrie cursul corect de tratament pentru prostatita.

Prostatita cronică nu este simptome la fel de severe ca forma sa acută. Cel mai adesea, se caracterizează prin absența oricăror simptome evidente sau are o evoluție ușoară, mai ales de natură locală. Aceasta poate include:

 1. Desen, durere ușoară în perineu și zonele adiacente.
 2. Durerea poate fi agravată de actul sexual, urinare și defecare.
 3. Nevoia frecventă de a merge la toaletă, o senzație constantă de golire incompletă a vezicii urinare.
 4. Anumit disconfort în timpul actului sexual.
 5. Scăderea funcției sexuale și, ca urmare, impotență.
Prostatita cronică este însoțită de dureri de tracțiune în perineu

În cazul unor factori adversi, poate apărea o exacerbare a bolii cu toate consecințele care decurg. Odată cu extinderea procesului inflamator în lățime, în acesta sunt implicate și alte organe adiacente prostatei: epididimul, veziculele seminale, uretra etc. , tabloul clinic al bolii devine divers.

Pentru a alege cursul și metoda potrivite de tratament pentru prostatita de diferite etiologii, este necesar să se efectueze un diagnostic detaliat al bolii și să se facă un diagnostic corect. În prezent, în arsenalul medicilor există diverse metode de depistare a acestei boli. Acestea includ în primul rând:

 • examinarea digitală a prostatei;
 • analiza secreției prostatei;
 • analiza bacteriologică a urinei;
 • analize generale de sânge;
 • Ecografia organelor pelvine și a prostatei;
 • tomografie nucleară magnetică;
 • urografie;
 • tomografie computerizată etc.

Diagnosticul modern permite nu numai să se determine prezența unei boli în corpul masculin, ci și să se stabilească cauza apariției și forma acesteia.

Postulatele generale ale tratamentului prostatitei

Masajul prostatei este inclus în complexul de metode pentru tratamentul prostatitei

După stabilirea unui diagnostic precis, urologul elaborează un program individual cuprinzător pentru tratamentul bolii pentru fiecare pacient, folosind metode moderne de tratare a prostatitei. Trebuie remarcat faptul că prostatita cronică cronică nu poate fi vindecată complet, dar se pot depune toate eforturile pentru a prelungi starea de remisie a bolii pentru mulți ani. Tratamentul prostatitei în formă acută, dacă sunt respectate toate recomandările medicului, duce la recuperarea completă a pacientului.

Tratamentul cuprinzător pentru diferite tipuri de prostatita poate include diferite combinații ale următoarelor metode:

 • terapie imunocorectivă;
 • terapie cu antibiotice;
 • terapia hormonală;
 • diverse kinetoterapie;
 • masaj de prostată;
 • schimbări ale stilului de viață;
 • chirurgie etc.

Tratamentul pentru prostatita bacteriană va diferi de prostatita non-bacteriană. În primul caz, este necesar să urmați un curs privind utilizarea antibioticelor din grupul de fluorochinolone, iar în al doilea, un curs privind medicamentele antiinflamatoare. Tratamentul pentru prostatita cronică de natură bacteriană va consta în utilizarea terapiei cu antibiotice în combinație cu beta-blocante. Împreună cu tratamentul bolii de bază, este adesea necesară utilizarea medicamentelor simptomatice, de exemplu, antipiretice și analgezice. Formele severe de prostatită sunt tratate cu ajutorul terapiei hormonale, dar sub supravegherea constantă a unui medic, fiind pe o bază staționară.

Doar o abordare integrată a tratamentului poate duce la un rezultat bun permanent. Acum, fiecare dintre aceste domenii de tratament al prostatitei ar trebui să fie discutată mai amănunțit și mai specific.

Terapie antibacteriană și hormonală pentru prostatita

Tratamentul prostatitei nu este complet fără a lua antibiotice și alte medicamente.

După cum am menționat mai sus, cel mai adesea prostatita are o natură infecțioasă. În acest sens, trecerea unui curs de terapie cu antibiotice în tratamentul prostatitei este indicată pentru fiecare pacient, cu evoluția bolii atât acute, cât și cronice. Luarea de antibiotice poate elimina cauza principală a inflamației. Următoarele grupuri de medicamente s-au dovedit eficiente în tratament:

 • tetracicline;
 • macrolide;
 • fluorochinolone.

Alfa-blocantele sunt utilizate în mod activ în tratamentul prostatitei, care vizează ameliorarea spasmelor organelor pelvine, datorită cărora umflarea prostatei este îndepărtată și se oprește refluxul secreției în acest organ. Ca urmare, există o scădere a inflamației în organul însuși. Este important să luați medicamente pentru o perioadă lungă de timp - până la 8 luni.

În același timp, pentru a îmbunătăți starea de bine a pacientului, este necesar să se ia antispastice și analgezice. Se arată ca un ajutor în tratamentul prostatitei cu remedii populare: diverse preparate din plante sedative, semințe de mărar, mușca, valeriană etc. Microclisterii dintr-un decoct de melișă sau mușețel sunt potriviti pentru aceste scopuri.

Este important să se supună terapiei cu antibiotice sub îndrumarea unui specialist, auto-medicația în acest caz este inacceptabilă. Poate înrăutăți situația. Tratamentul prostatitei cu antibiotice necesită excluderea completă a alcoolului.

Se știe că dezvoltarea și funcționarea prostatei depind direct de hormoni: estrogeni și androgeni. Prin urmare, tratamentul prostatitei poate include utilizarea de medicamente hormonale, care vor reduce volumul glandei prostatei și vor reduce procesul inflamator din aceasta.

Fitoterapie și masaj de prostată

O parte importantă și integrantă a tratamentului pentru prostatita este utilizarea masajului direct al prostatei. Efectul terapeutic al acestui masaj este următorul:

 • normalizează tonusul muscular al prostatei;
 • îmbunătățește alimentarea cu sânge a glandei prostatei;
 • intensifică acțiunea antibioticelor;
 • restabilește funcția conductelor etc.
Sunătoare - o plantă medicinală care ajută la combaterea prostatitei

Această procedură ar trebui să aibă încredere numai de către un medic profesionist dintr-o clinică specializată.

Esența procedurii în tratamentul prostatitei este următoarea: pacientul, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor, se aplecă înainte și încearcă să se relaxeze. Specialistul, răspândind fesele pacientului cu o mână, introduce ușor degetul arătător al celeilalte mâini în rect și masează glanda prostatică timp de un minut, efectuând presiune și mângâiere. Un masaj eficient ar trebui să constea în evacuarea câtorva picături de secreție în canale. Procedura de masaj al prostatei este dureroasă, dar pentru tratamentul prostatitei este pur și simplu de neînlocuit. Cu toate acestea, masajul prostatei are câteva contraindicații:

 • cancer de prostată;
 • chisturi;
 • pietre de prostată și altele.

Fitoterapia în tratamentul prostatitei la bărbați este o metodă auxiliară care are un efect benefic asupra rezultatului final. Esența plantelor medicinale în tratamentul prostatitei este utilizarea externă și internă a infuziilor, sucuri, decocturi de plante medicinale, de exemplu: calamus, sunătoare, brusture etc. Această metodă nu are efecte secundare negative și efecte negative. asupra altor organe.

Imunocorecție, fizioterapie și alte metode de tratament pentru prostatita

Terapia restaurativă și imunocorecția urmăresc refacerea organismului în ansamblu, întărirea sistemului imunitar și prevenirea manifestării prostatitei în viitor. Medicul prescrie aportul necesarului de multivitamine, minerale și alte substanțe care cresc imunitatea, mai ales în bolile cronice.

Metodele fizioterapeutice pentru tratamentul prostatitei ar trebui să includă acțiuni care vizează activarea circulației sângelui în organele pelvine pentru a spori efectul terapiei cu antibiotice. Acestea includ:

 • magnetoforeza;
 • electroforeză;
 • terapie cu laser;
 • curenți de impuls etc.

Acasă, puteți înlocui kinetoterapie cu microclisteri caldi din decocturi de ierburi medicinale.

Cu prostatita la bărbați, hirudoterapia s-a dovedit bine

În prezent, multe metode alternative sunt utilizate pentru prostatita și tratament, care extind semnificativ posibilitățile medicinei moderne și reduc timpul de recuperare. De exemplu, hirudoterapia elimină staza sângelui în organele pelvine, îmbunătățește circulația sângelui și nutriția țesuturilor. Un curs de terapie neuromodulatoare va opri în mod eficient sindromul de durere al pacientului.

În tratamentul prostatitei, trebuie luat fără greșeală un curs despre un stil de viață sănătos. Pentru ca boala să nu revină după tratamentul formei acute de prostatita sau stadiul de remisie să nu se încheie cu prostatita cronică, este necesar să faceți ajustări semnificative în viața dumneavoastră, pentru a elimina toți factorii care provoacă această boală neplăcută. Trebuie acordată atenția cuvenită plimbărilor regulate, somnului bun, lipsei situațiilor stresante, alimentației adecvate, excluderii fumatului și alcoolului etc.

Una dintre metodele de tratament este intervenția chirurgicală, care include:

 • prostatectomie radicală;
 • pe veziculele seminale;
 • circumcizie;
 • strictura uretrale;
 • pe colul vezicii urinare etc.

Trebuie remarcat imediat că această metodă radicală este folosită extrem de rar și nu este eficientă. Chirurgia este prescrisă atunci când prostatita este tratată într-o formă veche, cu complicații dezvoltate. Un astfel de tratament pentru prostatită este utilizat în cazul în care terapia conservatoare nu a adus un rezultat semnificativ.

După tratamentul pentru prostatita, medicul trebuie să prescrie teste de control, pe baza cărora se pot trage concluzii adecvate.

Tratamentul cu metode populare și prevenirea prostatitei

Dacă apar simptome ale acestei boli, ar trebui să consultați un medic și să urmați toate recomandările acestuia. Tratamentul pentru diferite tipuri de prostatită cu metode populare poate servi doar ca o completare excelentă la măsurile medicale de bază. De mulți ani, s-a acumulat suficientă experiență în a scăpa de această boală, fiecare poate alege întotdeauna o opțiune acceptabilă pentru sine. Principalele condiții pentru tratamentul eficient al bolii, în special forma sa cronică, este utilizarea regulată a ingredientelor de înaltă calitate, conform rețetei specificate.

Puteți lua în considerare câteva rețete eficiente concepute pentru a combate prostatita:

 1. Propolis (200 g de orice ulei de floarea soarelui și 30 g de propolis sunt încălzite într-o baie de apă, apoi perineul este lubrifiat cu acesta timp de 2 săptămâni).
 2. Miere (ca parte a sucului diferitelor plante medicinale, se administrează oral de 2 ori pe zi, 2 linguri).
 3. Seminte de dovleac (pulberea de seminte de dovleac se ia de 2 linguri inainte de masa de 2 ori pe zi).

Prevenirea după un tratament complex pentru prostatita poate fi considerată nu numai o alimentație adecvată, un stil de viață activ, ci și un sex protejat regulat.

Astfel, tratamentul pentru prostatita de diferite forme este întotdeauna un întreg complex de măsuri secvențiale. Numai cu o implementare clară a tuturor instrucțiunilor unui specialist, puteți obține rezultatul dorit și puteți scăpa de această boală neplăcută.