Cum să tratezi prostatita cronică?

bărbat cu prostatită cronică cum să trateze

Bărbații se confruntă adesea cu o boală precum prostatita cronică. Boala afectează atât bărbații tineri, cât și bătrânii.

Prostata este un organ vulnerabil care suferă de diverse boli urologice. Tratamentul prostatitei cronice necesită ca pacientul să respecte recomandările medicale.

Metode terapeutice la domiciliu

În ciuda faptului că prostatita cronică este o patologie comună, este destul de dificil să o tratezi. În primul rând, trebuie să respectați repausul la pat timp de câteva zile. În al doilea rând, evitați activitatea fizică.

În al treilea rând, abandonați complet obiceiurile proaste, inclusiv fumatul și consumul de băuturi alcoolice. După ce perioada de exacerbare a trecut, pacientul trebuie să ia în considerare modul de lucru și odihnă.

Regulile simple vor ajuta în viitor la prevenirea apariției complicațiilor repetate:

 1. Nu te răci. Este imposibil să stai pe pământ rece sau pe structuri de beton chiar dacă afară este vară. Purtați îmbrăcăminte ușoară și confortabilă, lejeră și potrivită pentru sezon. Pentru a scăpa de patologie, este necesar să se întărească corpul cu apă în băi de aer. Mergeți 1-2 ore în fiecare zi.
 2. Nu poți îndura dacă vrei cu adevărat să mergi la toaletă. Se recomandă golirea periodică a vezicii urinare, la fiecare 3 până la 4 ore. Umplerea excesivă a acestuia sau retenția pe termen lung afectează negativ starea glandei prostatei.
 3. Când efectuează o muncă sedentară, un bărbat ar trebui să ia o pauză: la fiecare 1 - 2 ore timp de 3 - 5 minute - mers pe jos, încălzire. Dacă nu este posibil să faceți acest lucru, atunci ar trebui să învățați cum să întindeți anusul, de 40 de ori într-o singură abordare este suficient. Astfel de exerciții trebuie efectuate de până la 6 ori pe zi.
 4. Faceți activitate fizică cu moderație. Acesta este principalul factor care ajută la prevenirea dezvoltării patologiei. Pentru a elimina congestia în prostată și organele pelvine, este suficient să faci gimnastică în fiecare dimineață, să mergi moderat. Puteți merge la dacha în fiecare săptămână, de exemplu, să culegeți fructe de pădure, ciuperci, să mergeți la plimbare în weekend timp de 3 ore. În plus, mergeți la piscină sau faceți exerciții acasă pe o bandă de alergare, precum și folosiți alte simulatoare similare.
 5. Este necesar să se excludă toți factorii care pot duce la leziuni ale perineului. Renunță la sporturile ecvestre, ciclism, motocross.
 6. Să aibă o viață sexuală regulată. Cel mai important factor care ajută la evitarea congestiei la nivelul prostatei. Este important să rețineți că este imposibil să întrerupeți sau să amânați actul sexual. Mai bine să ai un partener permanent.
 7. Combate constipatia.
 8. Băuturile alcoolice ar trebui să nu mai bea în prostatita cronică în stadiul de exacerbare. În plus, în perioada de remisie a bolii, unui bărbat i se recomandă să reducă pe cât posibil consumul de alcool. Mai ales refuză complet berea și vinurile ieftine.
 9. Este necesar să se evite situațiile stresante, tensiunea nervoasă, să se acorde preferință meditației sau auto-antrenamentului.
 10. Vizitați periodic un urolog, faceți o examinare preventivă, faceți testele adecvate.

Aceste măsuri simple de precauție vor ajuta la prevenirea dezvoltării formei cronice a bolii și a exacerbarii acesteia, precum și la întărirea organismului și la creșterea apărării acestuia.

Terapie medicală

Cel mai adesea, inflamația glandei prostatei are loc pe fundalul diferitelor infecții și viruși cu transmitere sexuală. Tratamentul prostatitei cronice se efectuează în mai multe etape.

În ciuda metodelor moderne de diagnosticare care ajută la determinarea bolii în timp util, 30% dintre bărbați nu pot scăpa complet de patologie. Eficacitatea tratamentului depinde de o relație bine coordonată între pacient și medic.

Principalele etape terapeutice:

 1. Anestezie. Pacientul trebuie să ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru prostatita cronică.
 2. Reducerea anxietății. Barbatului i se prescriu antidepresive.
 3. Recuperarea procesului urinar.
 4. Aplicarea tratamentului local, cum ar fi dusurile de duș.
 5. Prezenta la sedintele de kinetoterapie.
 6. Tratament cu antibiotice țintite.
 7. Intervenție chirurgicală în caz de îngustare a uretrei sau abcese de prostată.

Până în prezent, tratamentul prostatitei cronice cu antibiotice este pe deplin justificat. Dar pacientul ar trebui să finalizeze cursul complet, care durează în medie 2 săptămâni. În cele mai multe cazuri, după tratament, medicul examinează pacientul, își emite opinia, de regulă, există o tendință pozitivă.

Antibioticele pentru prostatita cronică sunt utilizate deoarece boala apare pe fondul unei infecții cauzate de bacterii patogene. Doar un medic calificat poate alege un medicament eficient, ținând cont de caracteristicile pacientului.

Important! În timpul tratamentului prostatitei cronice, trebuie urmate un regim strict și dozarea medicamentelor.

În medicină, nu există un medicament absolut care să amelioreze complet patologia. Este necesar să se respecte terapia complexă, precum și anumite reguli. Datorită faptului că boala este specifică și gravă, automedicația poate fi fatală.

Pentru a scăpa de inflamația glandei prostatei de o formă cronică, este necesar să se efectueze un diagnostic amănunțit, apoi un tratament eficient, urmând toate regulile și recomandările medicului curant.

Alte tratamente

Terapia prostatitei cronice este efectuată cu succes prin mijloace conservatoare, dar trebuie să fie cuprinzătoare. În plus, un bărbat trebuie să-și reconsidere stilul de viață.

Dezvoltarea bolii este afectată de o dietă dezechilibrată, o poziție așezată și o activitate sexuală promiscuă. Mulți dintre acești factori trebuie ajustați. Dar există și alte metode de tratament care ajută în mod cuprinzător la combaterea inflamației cronice a glandei prostatei.

Dietă

Este necesar să se schimbe dieta de îndată ce apar primele simptome ale bolii. Primul lucru de făcut este să renunți la alcool, deoarece alcoolul îmbunătățește procesul inflamator și durerea, iritând canalele glandei.

Carnea grasă, care poate provoca formarea plăcilor de colesterol, trebuie exclusă din meniu. Aceasta duce la tulburări circulatorii. Nu puteți mânca ciuperci, leguminoase, organe, precum și mâncăruri picante, ceai, cafea, sifon și produse de patiserie.

Alimentația dietetică trebuie respectată în mod constant, deoarece utilizarea alimentelor dăunătoare poate provoca o recidivă a bolii.

masaj de prostata

Procedura se efectuează manual prin anus. Acesta nu este cel mai plăcut remediu folosit pentru a trata prostatita cronică, dar masajul este foarte eficient.

Fizioterapie

Procedurile termice îmbunătățesc microcirculația, precum și absorbția medicamentelor în țesut. Tratamentul prostatitei implică utilizarea încălzirii cu ultrasunete, irigarea cu agenți antibacterieni printr-o clismă.

Balneoterapie

Apele minerale sunt bune pentru tratarea prostatitei cronice. În stațiunile balneologice, pacienților li se prescriu ape slab mineralizate care pot fi luate pe cale orală sau sub formă de băi.

Operațiune

Terapia prostatitei cronice este rară, dar implică totuși o intervenție chirurgicală. Există riscul de complicații, în plus, această metodă poate fi ineficientă.

De asemenea, pacientul va avea o perioadă lungă de reabilitare. Prin urmare, operațiunea este desemnată ca ultimă soluție.

Intervenția chirurgicală este indicată dacă tratamentul tradițional nu a dat rezultate pozitive. De asemenea, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina complicațiile grave. Acesta poate fi un abces sau o inflamație purulentă a țesuturilor din apropiere, prezența pietrelor în rinichi sau vezică urinară.

Concluzie

Tratamentul inflamației glandei prostatei poate dura mai multe luni. Mai mult, nici măcar terapia eficientă nu întotdeauna ajută la scăparea completă și definitivă de boală.

Dacă un bărbat a fost diagnosticat cu prostatita cronică, trebuie să se gândească la faptul că viața se va schimba. În caz contrar, tratamentul nu va aduce rezultate pozitive.

Pentru a preveni dezvoltarea patologiei, este suficient să vă amintiți recomandările utile, deoarece este mai ușor să respectați prevenirea decât să tratați prostatita. Este necesar să te protejezi, să te miști mai mult, să mănânci o dietă echilibrată și să eviți hipotermia.