Scopul prescrierii antibioticelor pentru inflamația prostatei la bărbați

Prostatita este o boală destul de comună a glandei prostatei, care afectează o proporție semnificativă de bărbați din întreaga lume. Inflamația organului se datorează mai multor motive, care sunt luate în considerare de către urolog atunci când alege tactica de tratament. Planul este întocmit individual pentru fiecare pacient, dar în majoritatea situațiilor este imposibil să se obțină un rezultat pozitiv fără utilizarea agenților antibacterieni.

Antibiotice: caracteristici ale grupului farmacologic

antibiotice pentru prostatită

Termenul cu același nume a apărut pentru prima dată în 1942, când s-au obținut substanțe chimice speciale din microorganisme care puteau inhiba activitatea vitală a anumitor bacterii și puteau provoca moartea acestora. Astăzi, aceasta este o categorie largă de medicamente care sunt utilizate în tratamentul bolilor infecțioase cauzate de diverși agenți patogeni. Sunt împărțiți în două grupuri mari. Primul include agenți care provoacă moartea microbilor. Al doilea include medicamente care împiedică doar reproducerea lor, dar nu le omoară. Incapabili de a se reproduce, ele sunt distruse de celulele imunitare ale organismului.

Medicamentele antibacteriene sunt clasificate în funcție de originea lor, compoziția chimică, mecanismul de acțiune și frecvența de apariție a formelor rezistente. În ciuda diferențelor lor, toți au multe în comun. Acest:

 • Eficiență ridicată;
 • ușurință în utilizare;
 • impact local;
 • eficienţă;
 • ușurința recepției;
 • o mică listă de efecte secundare.

Medicamentele sunt menite să elimine procesul inflamator și să reducă simptomele. În prezent, producătorii din țara noastră oferă o gamă largă de medicamente care sunt folosite în medicina internă și trimise în străinătate.

Tratamentul prostatitei cu medicamente antibacteriene

Înainte de a efectua terapia, este necesar să se identifice tipul de agent patogen și să se determine natura bolii. Când sunt antibioticele vitale pentru tratamentul prostatitei la bărbați și în ce situații te poți descurca fără ele?

ce virus provoaca prostatita

Relevanță pentru inflamația prostatei

Inflamația glandei prostatei poate fi infecțioasă și de natură radical diferită. În primul caz, specia bacteriană este izolată separat. În acest din urmă caz, medicamentele antimicrobiene sunt inutile. Utilizarea lor este posibilă numai dacă boala este cauzată de un reprezentant al biocenozei, iar gradul de severitate nu mai contează.

Antibioticele pentru prostatita acută și cronică sunt prescrise dacă este confirmată forma infecțioasă a bolii.

Alegerea fondurilor este efectuată de un specialist, luând în considerare următorii factori:

 • cauzele procesului inflamator;
 • durata curgerii;
 • gradul de activitate al medicamentului împotriva agentului patogen;
 • sensibilitatea individuală a pacientului la componentele individuale.

Efectul medicamentelor asupra glandei

Utilizarea antibioticelor este prescrisă de un medic pentru a elimina microbii patogeni. Această opțiune de tratament vă permite să obțineți următoarele rezultate:

 • ameliorează durerea;
 • normalizarea temperaturii corpului;
 • crește urodinamica;
 • restabilirea funcției prostatei.

În cazul prostatitei, organul inflamat crește întotdeauna în dimensiune, punând presiune asupra țesuturilor din jur, ceea ce provoacă durere. Agenții antibacterieni ajută la ameliorarea umflăturilor, la restabilirea volumului normal al glandei și a funcționalității acesteia.

Avantaje și dezavantaje

Inflamația și HBP sunt de obicei tratate cu medicamente antibacteriene de diferite grupuri. Fiecare dintre ele are argumentele sale pro și contra. Pentru a determina alegerea remediului optim, este necesar să le luați în considerare mai detaliat.

Numele Grupului Avantaje Defecte
Fluorochinolone Eficacitatea biologică și clinică;
tolerabilitate ușoară;
timp de înjumătățire lung;
efecte secundare minime;
biodisponibilitate ridicată.
Interzis în timpul sarcinii și alăptării;
efecte toxice asupra ficatului și rinichilor;
dezvoltarea semnelor simptomatice: greață, vărsături, amețeli și durere.
Cefalosporine activitate ridicată;
toleranță bună;
sinergie cu produsele din grupul precedent;
efecte secundare minime.
Efect relativ scăzut împotriva pneumococilor;
disfuncție gastrointestinală;
fotosensibilitate (rar).
Macrolide Toxicitate scăzută;
concentrație ridicată;
efect bacteriostatic;
fara alergie incrucisata.
Cauza manifestări simptomatice;
tulburare a sistemului digestiv.
Penicilinele Viteză mare de acțiune;
minim de reacții adverse;
siguranță relativă;
consecințe previzibile; perioadă scurtă de eliminare.
Clivaj în tractul gastrointestinal, deci administrat prin injecție;
A nu se utiliza pentru inflamarea prostatei.
Tetracicline efect bacteriostatic;
gamă largă de aplicații.
Rezistența microbilor la medicamentele din acest grup

Tipuri de forme de dozare

Terapia complexă implică utilizarea diferitelor metode, dintre care una este administrarea de medicamente. Industria farmaceutică produce mai multe forme de dozare de antibiotice. În tratamentul prostatitei, tabletele, capsulele, soluțiile injectabile, unguentele și supozitoarele rectale sunt considerate cele mai convenabile.

tipuri de antibiotice pentru prostatita

Remedii locale

Medicamentele de uz local sunt considerate ajutoare „de urgență" în eliminarea bolii. Ele sunt concepute pentru a livra medicamentul la locul leziunii și au un efect direct asupra inflamației și infecției. Pentru diferite forme ale bolii, se recomandă utilizarea medicamentelor care au efecte medicinale complet diferite. Astăzi există o selecție uriașă de produse de actualitate.

Acestea sunt creme, paste, geluri, emulsii. Se consideră recomandabil să le folosești atât extern în timpul unui masaj, cât și rectal sub formă de supozitoare și tampoane. Supozitoarele nu au un efect mai puțin eficient.

Pătrunzând în leziune, ele dau următorul rezultat:

 • ameliorează durerea;
 • restabilirea fluxului sanguin în zona pelviană;
 • îmbunătățirea proceselor metabolice;
 • inhibă procesele inflamatorii în organul afectat.

Alegerea independentă a oricărui remediu poate agrava situația și poate duce la consecințe grave. Unguentele sunt prescrise numai pentru un proces cronic, lent și, într-o formă acută, sunt strict interzise, deoarece pot provoca răspândirea agentului infecțios prin fluxul sanguin.

Supozitoarele au un efect terapeutic similar și sunt considerate o formă absolut sigură de medicament. Cele mai populare sunt supozitoarele cu levomicetină și alte componente medicinale. Toate ajung la locul infecției, ocolind tractul intestinal, astfel încât își păstrează concentrația inițială și nu au un efect negativ asupra organelor digestive.

Medicamente de uz intern

Prostatita acută sau cronică este aproape întotdeauna tratată cu antibiotice. Cele mai multe dintre ele sunt disponibile în următoarele forme: capsule, tablete, soluții pentru injecții intramusculare, care sunt prescrise de un urolog pentru tratamentul inflamației prostatei. Forma de tabletă este cea mai preferată pentru administrare, deoarece injectarea singura a antibioticelor este imposibilă și periculoasă.

Remedii pe bază de plante

După cum se știe, în practica urologică există două direcții principale de tratament al inflamației și al adenomului de prostată: medicația și intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, mulți experți sugerează încercarea de a scăpa de simptomele neplăcute cu ajutorul remediilor naturale. Industria farmaceutică produce o serie de produse care sunt populare. Unele sunt eficiente în terapia sistemică, în timp ce altele sunt utilizate în tratamentul simptomatic.

Alegerea medicamentului potrivit

Printre varietatea de medicamente, este dificil pentru o persoană obișnuită să se stabilească cu un anumit medicament. Cum să-l alegi pe cel mai potrivit?

injecții în uretră pentru prostatita

Selectarea medicamentelor trebuie efectuată de un medic, după ce a prescris anterior un set de proceduri pentru examinare. Una dintre cele mai importante proceduri de diagnosticare este un frotiu din uretra. Răzuirea de pe membrana mucoasă este trimisă la laborator, unde este examinată cu atenție pentru a identifica tipul de agent patogen. Aici se efectuează însămânțarea bacteriologică a florei, a cărei creștere este monitorizată de un specialist. Acest lucru determină nu numai tipul de microb, ci și gradul de activitate și agresivitate. Și pe baza rezultatelor obținute, urologul ia o decizie cu privire la prescrierea medicamentelor.

Grupuri de antibiotice utilizate pentru prostatită

În tratamentul prostatitei, se preferă medicamentele cu spectru larg care sunt active împotriva unui număr mare de microbi. Această abordare se datorează faptului că, în unele cazuri, dezvoltarea procesului inflamator are loc datorită influenței mai multor tipuri de agenți patogeni. Pe baza acestui fapt, pacientului i se pot prescrie medicamente din următoarele grupuri:

 • cefalosporine;
 • fluorochinolone;
 • macrolide;
 • peniciline;
 • tetracicline.

Fiecare dintre cele de mai sus este considerată eficientă numai împotriva unui anumit set de agenți patogeni, cu toate acestea, există și medicamente interschimbabile; numai un medic poate judeca oportunitatea prescripției.

Descrierea reprezentanților

Dacă începeți să enumerați toate antibioticele folosite pentru prostatita, lista va fi extinsă. Și totuși, unele dintre ele sunt populare pe merit datorită tolerabilității lor bune. Fluorochinolonele sunt considerate „standardul de aur" în tratamentul inflamației.

Medicamente care completează terapia cu antibiotice

Tratamentul prostatitei acasă numai cu antibiotice nu va fi eficient, deoarece terapia combinată cu medicamente este utilizată în practică pentru a scăpa rapid de inflamație în cursul ei acut, precum și de forma cronică a bolii. Aceasta înseamnă că, pe lângă antibiotice, pacientului i se prescriu medicamente din alte grupuri. În mod tradițional, acestea sunt următoarele mijloace:

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – reduc durerea, ameliorează inflamația;
 • analgezice (calmante) – stopează crizele acute;
 • alfa-blocante - relaxează mușchii prostatei și vezicii urinare;
 • imunomodulatori – întăresc rezistența organismului la infecții;
 • venotonice și angioprotectoare – întăresc pereții vaselor de sânge, îmbunătățesc microcirculația sângelui.

Cele mai bune medicamente antibacteriene, conform recenziilor pacienților și medicilor

Este dificil să enumerați toate antibioticele utilizate în tratamentul prostatitei. Studiind recenzia fiecărui pacient și recomandarea medicului, putem concluziona că în orice caz specific se elaborează un regim individual și se selectează un anumit medicament. Acesta poate fi o tabletă, un supozitor sau o injecție.

Grupa farmacologică Indicatii de utilizare
Penicilinele Ineficient împotriva inflamației prostatei
Tetracicline Chlamydia, trichomonas, ureaplasma, prostatita gonoreică
Macrolide Leziuni infecțioase
Cefalosporine Exacerbarea prostatitei bacteriene, cistitei, ureaplasmozei
Fluorochinolone O boală de natură bacteriană în ambele forme, faringita, boli ale sistemului genito-urinar

Tratamentul prostatitei fără antibiotice: este posibil?

Tratamentul bolii fără utilizarea de medicamente antibacteriene este posibil dacă este cauzat de congestie. Apropo, prostatita neinfecțioasă este considerată cea mai comună formă de patologie. De regulă, pacienții apelează la un urolog atunci când procesul a devenit cronic, deoarece în stadiile incipiente este asimptomatic.

Măsurile terapeutice vizează în primul rând eliminarea cauzei care a provocat boala (restabilirea nivelurilor hormonale, sex regulat, act sexual complet). În continuare, medicul aplică un tratament complex, care include:

 • medicamente antiinflamatoare;
 • proceduri fizioterapeutice;
 • masoterapie;
 • activitate fizică regulată;
 • remedii populare.

Utilizarea antibioticelor este considerată inadecvată dacă boala este depistată în stadiile incipiente. În caz contrar, pentru a elimina riscul de proliferare a microorganismelor, care apare inevitabil în timpul stagnării, se prescriu medicamente cu spectru larg.

Antibioticele ajută în tratamentul prostatitei dacă procesul inflamator a fost cauzat de bacterii patogene. Dar, în ciuda siguranței relative a medicamentelor, acestea ar trebui să fie prescrise numai de un specialist care poate ajuta la vindecarea rapidă a bolii pacientului. Prin urmare, la primele simptome neplăcute ar trebui să vizitați o unitate medicală.